Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Τα 10 εντυπωσιακότερα αγάλματα του κόσμου


Άγαλμα Τζένγκις Χαν, Μογγολία
Όπως σε πολλά πράγματα στη ζωή, έτσι και στα αγάλματα το μέγεθος μετράει. Είτε είναι αφιερωμένα σε έναν άνθρωπο, είτε σε μία ιδέα, ακολουθούν 10 από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα αγάλματα σου κόσμου.





Άγαλμα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη, Αμερική


Ίσως το γνωστότερο άγαλμα του κόσμου. Ολοκληρώθηκε το 1886 και φτάνει τα 50 περίπου μέτρα σε ύψος.  Ήταν δώρο της Γαλλίας στις ΗΠΑ για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ελευθερία τους. Το άγαλμα απεικονίζει τη Λιμπερτάς, τη Ρωμαϊκή θεά της ελευθερίας που κρατάει την tabula ansata (πίνακα που αναγράφει το νόμο) με την ημερομηνία της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αμερικής. Αν και άγαλμα, θεωρείται ταυτόχρονα και κτήριο αφού μπορείς να μπεις μέσα και να ανέβεις μέχρι τον πυρσό.


Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία


Αναμφισβήτητα το δεύτερο γνωστότερο του κόσμου. Βρίσκεται στον ύψους 710 μέτρων λόφο Κορκοβάντο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, φτάνει τα 32μ. σε ύψος και τους 1.000 τόνους σε βάρος. Αν και οι ιδέες για την στάση του Ιησού ήταν πολλές (επάνω στον σταυρό, να κρατάει τον κόσμο κ.λ.π.) προτιμήθηκε αυτή με τα χέρια ανοιχτά σα να καλωσορίζει ολόκληρο τον κόσμο. Η επίσημη παρουσίαση έγινε στις 12 Οκτωβρίου 1931.


Μνημείο Mamayev, Βόλγκογκραντ, Ρωσία



Το μνημείο αυτό είναι αφιερωμένο στην πιο αιματηρή μάχη που έγινε ποτέ, τη μάχη του Στάλινγκραντ (το παλιό όνομα του Βόλγκογκραντ). Το βασικό γυναικείο άγαλμα στο κέντρο του, που επισήμως ονομάζεται «Η Μαμά Πατρίδα Καλεί», είναι το βασικό αξιοθέατο. Με 85μ. ύψος, υπήρξε το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου το 1967 που χτίστηκε. Το σπαθί που κρατάει έχει μήκος 33μ. και ζυγίζει 14 τόνους, ενώ ολόκληρο το άγαλμα φτάνει τους 8.000 τόνους σε βάρος.


Γιγάντιος Βούδας του Leshan, Κίνα


Γνωστό και ως Dafo, βρίσκεται εκεί από τον όγδοο αιώνα που σκαλίστηκε από έναν (!) βουδιστή μοναχό. Η ιδέα ξεκίνησε επειδή ο συγκεκριμένος μοναχός πίστευε ότι η παρουσία του Βούδα στην περιοχή θα ηρεμούσε τα ταραγμένα νερά του ποταμού. Όντως, οι μεγάλες ποσότητες εδάφους που αφαιρέθηκαν από το γκρεμό και βρέθηκαν στο ποτάμι άλλαξαν για πάντα το σχήμα του ποταμού και κατά συνέπεια ηρέμησαν και τα νερά του. Είναι το ψηλότερο άγαλμα Βούδα στον κόσμο φτάνοντας τα 71 μέτρα.


African Renaissance, Ντακάρ, Σενεγάλη


Τα επίσημα αποκαλυπτήριά του έγιναν 4 Απριλίου 2010, για τον εορτασμό 50 χρόνων από την ανεξαρτησία της Σενεγάλης από την Γαλλία. Προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις κυρίως για το υψηλό του κόστος (27 εκατ. δολάρια) και την απουσία ισλαμικών εικόνων από το τελικό αποτέλεσμα. Το ύψος του είναι 49 μέτρα.


Mother Motherland, Κίεβο, Ουκρανία


Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό να ενισχύσει το πατριωτικό αίσθημα των κατοίκων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η ετοιμοπόλεμη αυτή μαμά Ρωσία με το σπαθί (ύψους 16μ.) και την ασπίδα της (13μ. ύψος, 9μ. πλάτος) έχει συνολικό ύψος 120μ. και ζυγίζει 530 τόνους.


Άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου, Μόσχα, Ρωσία



Αν και είναι ένα από τα ψηλότερα του κόσμου (96μ.) δεν είναι γνωστό για το ύψος του, αλλά για τις φήμες και τις αντιδράσεις που το περιβάλουν. Τα κουτσομπολιά λένε ότι ο σχεδιαστής του, Zurab Tsereteli, είχε προτείνει το σχέδιο του σαν αναπαράσταση του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερικάνικη κυβέρνηση και όταν αυτοί δεν το αγόρασαν το πήγε στη Ρώσικη κυβέρνηση σαν αναπαράσταση του Μεγάλου Πέτρου. Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του, ο ρώσικος λαός είχε ξεσηκωθεί επειδή θα φτιαχνόταν στην Μόσχα και όχι στην Αγ. Πετρούπολη- βλέπετε, το μόνο πράγμα που ήταν μεγαλύτερο από την αγάπη του Μεγάλου Πέτρου για την Αγ. Πετρούπολη ήταν το μίσος του για τη Μόσχα. Τέλος, θεωρείται ένα από τα πιο άσχημα και κακόγουστα πράγματα που φτιάχτηκαν ποτέ.


Lord Murugan, Μαλαισία


Στις 29 Ιανουαρίου του 2006, την ημέρα των αποκαλυπτηρίων, 100.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν στο Sri Subramaniar για να παρακολούθησουν τη φαντασμαγορική τελετή που περιλάμβανε εκατομμύρια μπαλόνια και λουλούδια που έπεφταν από ελικόπτερο. Κόστισε 500 χιλιάδες ευρώ και για την ολοκλήρωση του χρειάστηκαν 15 γλύπτες, 1.550 κυβικά μέτρα τσιμέντο, 250 τόνοι σιδερόβεργων και 300 λίτρα μπογιάς χρυσού χρώματος. Το ύψος του είναι 42,7μ. και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες της Μαλαισίας ως το ψηλότερο Ινδουιστικό άγαλμα της χώρας. Ορατό ακόμα και από απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ναό Sri Subramaniar.


Ushiku Daibutsu, Ιαπωνία


Από το 1995, στην πόλη Ushiku, στη συνοικία Ibaraki, βρίσκεται το ψηλότερο μπρούτζινο άγαλμα του κόσμου. Το συνολικό του ύψος φτάνει τα 120μ. από τα οποία τα 10 είναι μόνο η βάση και άλλα 10 είναι το στρώμα λοτών που πατάει επάνω το άγαλμα. Στο εσωτερικό του υπάρχει ασανσέρ που ανεβάζει τους επισκέπτες μέχρι τα 85μ. όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο.


Άγαλμα Τζένγκις Χαν, Μογγολία


Το επιβλητικό άγαλμα του Τζένγκις Χαν έχει 40μ. ύψος, βάρος 250 τόνους και κόστισε 40 εκατ. δολάρια. Η βάση του έχει 10μ. ύψος, είναι φτιαγμένη από ατσάλι και περιτριγυρίζεται από 36 κολώνες. Οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό του χρησιμοποιώντας το ασανσέρ από το πίσω μέρος του αλόγου και να περπατήσουν μέχρι το κεφάλι του απ’ όπου η θέα είναι ομολογουμένως εξαιρετική. Βρίσκεται 54χλμ. έξω από το Ulaanbaatar όπου μεγάλωσε ο Χαν.
ΠΗΓΗ: 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου